Австрия частично отвори вратата ни към Шенген. Според президента на страната Виена официално

...
Австрия частично отвори вратата ни към Шенген. Според президента на страната Виена официално
Коментари Харесай

Австрия частично отвори вратата пред България и Румъния за Шенген, но постави условия

Австрия отчасти отвори вратата ни към Шенген. Според президента на страната Виена официално е подготвена да одобри Румъния и България в Шенгенското пространство във връзка с летищата, в случай че някои условия бъдат изпълнени. Така австрийското държавно управление удостовери информацията, която се появи в вчера пресата. От своя страна премиерът на Румъния Марчел Чолаку съобщи, че настояванията на Австрия не са неоснователни.
Австрия е по-гъвкава. Те не можаха да разгласят триумфално, че Румъния ще влезе в Шенгенското въздушно пространство без никакви условия. Не мислете, че настояванията на австрийците са пресилени. Всъщност всички ние желаеме да имаме по-силна граница с България и Унгария.
Марчел ЧОЛАКУ, министър-председател на Румъния

Вдигането на въздушните граници за Румъния и България означава, че към този момент няма да се постанова на гражданите на двете страни да чакат на опашка при пътешестване със аероплан до държава от Шенген.

Проверките на въздушния граничен контрол вече няма да са нужни при пътешестване до една от 27-те страни в Шенген. С други думи, няма да се постанова да стоим на най-малко две опашки. 

За да направи това допустимо обаче, Австрия има няколко условия.

Виена настоява за засилен граничен надзор сред България и Румъния, както и сред Унгария и Румъния. Те искат и да приемем Афганистански и Сирийски бежанци. Освен това те споменават и увеличение на интервенциите на Фронтекс на границата сред България и Турция, както и пари от Европейски Съюз за защита на пограничната инфраструктура. "

Президентът на България Румен Радев обаче не е склонен с изискванията, наложени от Австрия. Той твърди, че те са трудно приемливи. Румънските и Българските власти все още очакват решението и на Нидерландия по отношение на приемането на България в свободната област на придвижване.

Мария Моиш Euronews Румъния
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР